maanantai 26. toukokuuta 2014

MVA- ja EPET-hakemuksista...

Olen ollut SMY:n EPET-hakemusten käsittelijä loppuvuodesta 2011 ja MVA-hakemusten käsittelijä vuoden 2012 alusta. Muitakin yhdistyshommia on tullut tehtyä ja teen edelleen, mutta pieni sananen tähän väliin näistä hakemuksista...

Ihmettelen välillä suuresti tapaa, jolla ihmiset hakemuslomakkeita täyttävät tai hakemuksiaan lähettävät.

On esimerkiksi tullut monen monta kuorta ilman sitä hakemuslomaketta, kuoressa pelkkä sukutaulu ja sertilliset arvostelukaavakkeet. Yleensä lähettäjät ovat liittäneet mukaan jonkinlaisen lapun, johon ovat palautusosoitteen raaputtaneet (ihmettelen suuresti, että eikö tässäkään vaiheessa raksuta, että ehkä tänne kuoreen kuuluisi jotain muutakin laittaa, johon se osoite oikeasti kuuluisi kirjoittaa?), mutta onpahan tullut sellaisiakin, joissa tätä asiaa ole mietitty lainkaan. Siinä on käsittelijällä hetken aikaa sormi suussa, että kenenköhän marsusta tässä nyt on kyse, kun lähettäjän nimeä ei lue niin missään, edes kuoressa. Onneksi piirit ovat niin pienet, että joku varmasti tietää, kuka kyseisen marsun omistaa, mutta ei se silti poista sitä ongelmaa, että osoitekin tarvittaisiin paluupostia varten... Oikeastiko ihmiset luulevat, että minulla on täällä joku luettelo siitä, missä kukakin asuu ja osaan lähettää muotovaliotodistukset automaattisesti perille? Juu, ei ole.

On myös pyydetty useasti, että josko minä voisin sen puuttuvan hakemuskaavakkeen tulostaa ja täyttää, kun se sieltä kuoresta on puuttunut. Ehei, en voi. Enkä tee sitä ilkeyttäni, vaan siksi, että jos tekisin tämän palveluksen yhdelle, saisin kohta tehdä sen kaikille. Niin paljon niitä oikeasti puuttuu. Ja moniko jättäisi tämän jälkeen kaavakkeen tarkoituksella täyttämättä, jos kuulisi tällaisesta palvelusta? Niinpä...

Moni perustelee sen hakemuskaavakkeen puuttumisen sillä, että hakee MVA:n arvoa ensimmäistä kertaa. Hmmmm. Eikös silloin nimenomaan pitäisi lukea säännöt ja ohjeet erityisen tarkasti, kun jotain tekee ensimmäistä kertaa? Mielestäni se on siis erityisen huono selitys, että "olin ensimmäistä kertaa asialla, en VOINUT tietää". Koska jos pystyy minun osoitteenikin, johon hakemuksen lähettää, hakemaan ja selvittämään sieltä yhdistyksen nettisivuilta, niin pystyy varmasti myös ne ohjeet sieltä lukemaan.

On myös tullut hakemuksia, joissa on ollut hakemuslomake ja sertikaavakkeet, mutta ei sukutaulua. Mihin siis laitetaan muotovalioleima? Ei se pelkkä plakaatti autuaaksi vielä tee, vaan tarvitaan se asian virallistava leima papereihin.

On tullut hakemuksia, joissa on ollut sukutaulu, hakemuslomake ja sertiRUUSUKKEET. Hmmm. Mistä tiedän, että nämä ovat juuri tämän marsun saamia ruusukkeita? Nehän voivat olla ihan minkä marsun tahansa, ihan mistä näyttelystä tahansa. Noh, tämän sekaannuksen ymmärrän jotenkin kyllä itsekin, vaikka kyllä ohjeissa on selvästi sanottu sekin, että mukaan liitetään sertileimatut arvostelukaavakkeet, ei sertiruusukkeita.

On tullut yhden sertin anomuksia ilman alkuperäistä sukutaulua. Enhän voi silloin mistään tietää, jos en saa alkuperäistä rekisteritodistusta (esim.) ruotsalaisine leimoineen, että marsu on ihan oikeasti jo valmiiksi (esim.) se Ruotsin muotovalio, jolloin sille riittää se yks sertifikaatti Suomesta, että siitä tulee myös FI MVA. Miksi ihmiset ylipäätään tekevät marsulle uuden sukutaulun eivätkä käytä sitä alkuperäistä? Sehän olisi paljon yksinkertaisempaa, varsinkin jos eläin jo alkuperämään valio. Itse en ainakaan tykkäisi, jos joku rustailisi itse omia sukutaulujaan minun kasvateilleni.

On tullut anomuksia Ruotsin muotovalion arvosta. Hmmmmm. Mitenkäs minä ruotsalaiseksi muutun? Miten ihmeessä Suomen Marsuyhdistys voisi edes myöntää Ruotsin (yhdistyksen) valionarvon? Tosin, olen kuullut, että tanskalaiset tekevät juuri tätä, myöntävät muiden maiden valionarvoja omille jäsenilleen. Esimerkiksi Nordicin jälkeen. Mutta ei se nyt ihan vaan mene niin... Jos sitä ei täällä ole vahvistettu, ei sitä ole olemassa. Piste. Tosin parempi sekin, kuin eräät ruotsalaiset, jotka surutta käyttävät FI MVA (FICh) -titteliä, vaikka eivät ole sitä mistään anoneetkaan. Voisin mainita heti nimeltä ainakin pari pohjois-ruotsalaista kasvattajaa, jotka näin menettelevät, joiden kotisivuilla on mainostettu Suomen muotovalioita, vaikka yhdellekään en kyllä ole titteliä myöntänyt.

Usein myös hakemuskaavakkeet ovat puuttellisesti täyttetyjä. Yleisin puuttuva kohta on postinumero ja -toimipaikka. Kirjoitetaan pelkkä katuosoite. Tätä ihmettelen suuresti, mitä ihmiset ajattelevat? Että kyllä posti tulee perille pelkällä nimellä ja katuosoitteellakin toiselta puolen Suomea? Tähänkin auttaisi varmasti hakemuksen mukana lähetettävä palautuskuori postimerkkeineen, jolloin osoitteen oikeinkirjoitus jäisi täysin hakijan vastuulle eikä käsittelijän täytyisi jatkuvasti metsästää puuttuvia postinumeroita ja -toimipaikkoja. Mutta ikävä kyllä palautuskuorta ei näissä hakemuksissa vaadita, toisin kuin rekisteröinnissä.

Välillä saan myös hakemuksia, joihin omistaja on itse kirjoittanut esimerkiksi marsunsa nimen tai sukupuolen väärin. Yleensä anomuksen käsittelijä saa tässäkin kohtaa haukut, kun en ole niitä sukutaulusta tarkistanut. Hmmm. Ehkä se anomuksen käsittelijä luottaa sen verran, että omistaja itse osaa kirjoittaa marsunsa nimen hakemukseen oikein tai ainakin tietää sen sukupuolen. Tarkistan kyllä, että on lyön leiman samannimisen marsun rekisteripaperiin kuin mitä hakemus koskee, mutta enpä ala tarkistamaan, että täsmääkö nyt jokainen kirjain hakemuksessa ja sukutaulussa tai onko sukupuoli nyt ihan varmasti oikein merkitty hakemukseen. Kyllä se jää sen anojan vastuulle.

Mitäkö yritän sanoa? Tämä on homma on ihan kivaa, tykkään tehdä tätä, mutta yrittäkää ihan oikeasti täyttää ne hakemukset oikein ja laittaa kaikki pyydetty sinne kuoreen mukaan, niin helpotatte kummasti käsittelyä. :) Jos hakemus on täytetty vähän "sinne päin" tai on muuten puutteellinen, niin en oleta, että sitä myöskään on kovin kiire silloin saada takaisin. Olen aina pyrkinyt käsittelemään hakemukset kahden viikon sisällä niiden saapumisesta, mutta kaikki epämääräisyydet ikävä kyllä pidentävät käsittelyaikaa auttamatta.

Ja ei, en ole itsekään täydellinen. Olen joskus unohtanut allekirjoittaa hakijalle paluupostissa lähettämäni muotovaliotodistuksen, kerran olen itse sössinyt marsun sukupuolen väärin todistukseen ja kerran sekoilin rekisterinumeroiden kanssa, mutta sen huomasin onneksi itse ennen todistusten eteenpäin lähettämistä.

Knoppitietona vielä loppuun, että tänä vuonna on tähän mennessä myönnetty 25 muotovalionarvoa ja neljä Eliitti-pet-titteliä. Vasta! Yhtään hakemusta ei ole vielä Juhlanäyttelyn jälkeen saapunut, niitä edelleen odotellessa...


3 kommenttia:

  1. Eiks voi vaan tehdä niin, että nakkaa roskiin semmoset puutteelliset hakemukset? :D kyllä ne ihmiset alkaa lukea niitä sääntöjä, ku ei kuulukkaan plakaatteja ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä voisi tulla sanomista, jos viskoisi roskiin niiden puutteellisten hakemusten mukana myös ne rekisteritodistukset ja sertit... :D

      Poista
    2. Niin no se, mutta itellä ainakin tekis mieli viskoa roskiksen pohjalle, jos ihmiset ei OSAA sen vertaa lukea ihan suomalaista tekstiä. Itsekin olin SHY:n valiovastaavana, mutta sieltä tuli kyllä aina ihan viimosen päälle täytetyt lomakkeet ja jutut :)

      Poista