tiistai 8. lokakuuta 2013

Yhdistysjuttuja

Toissapäivänä oli yhdistyksen syyskokous Lohjalla. Paikalla meitä oli huikeat kuusi henkeä, valtakirjoja yhteensä neljä. Aivan järjettömän valtaisa osanotto siis. Yhdistyksessä on jäseniä noin 140 ja paikalla on kuusi. Omat hommat yhdistyksessä säilyivät ennallaan (lehti, MVA- ja EPET-hakemukset, moderointi jne.). Hallituksessa en ole ensi vuonnakaan ja siihen on syynsä. Eikä kaduta yhtään, kun on nyt seurannut yleistä keskustelua (volinaa) siitä, kuinka Lemmikkimessuilla marraskuussa ei ole SMY:n marsunäyttelyä.

Ja tästä päästäänkin aiheeseen, josta aion nyt kirjoittaa. Kovasti aina ollaan vaatimassa, että SMY:n pitää järjestää sitä siellä ja SMY:n pitää tehdä tätä täällä. "Kyllä SMY:n kuuluu hoitaa", kuten eräskin "omaa" näyttelyään kovasti "järjestämässä" ollut henkilö tokaisi.

Kuka/mikä on SMY? Se on yhdistys. Se ei ole mikään mystinen henkilö, joka itsekseen asioita hoitelee. Yhdistyksessä puolestaan on jäseniä. Ne jäsenet niitä asioita tekevät. On yhdistyksellä toki myös hallitus. Omasta mielestäni hallituksen asia on kyllä hoitaa ja päättää yhdistyksen asioista, mutta onko yksin hallituksen (7-5 ihmistä niistä 140:sta) vastuu järjestää yksinään näyttelyitä, kun loput jäsenistöstä ei tee mitään? Näin kärjistetysti sanottuna, tokihan myös hallituksen ulkopuolella on aktiiveja (itseäni tässä kohtaa erityisesti korostaakseni, köh köh), mutta omaan mieleeni ei tulisikaan vaatia näyttelyä esimerkiksi Raumalle tai Sastamalaan ja olla sitten tekemättä mitään kyseisen näyttelyn hyväksi. Tai todeta, että kyllä SMY:n kuuluu hoitaa minulle näyttely tänne, kun minä niin haluan. Olenhan sentään jäsen.

Juuri tänään puheenjohtajamme kyseli Facebookissa ihmisten ehdotuksia uusista näyttelypaikoista. Paljon tuli ehdotuksia ja se on oikein kiva, mutta oli vaan pakko käydä heittämässä väliin kommenttia siihen suuntaan, että olisi ihan kiva, jos kaikki omaa kotipaikkakuntaansa ehdottaneet myös olisivat valmiita sitten hommiin sen näyttelyn eteen. Ettei siis vain ehdotettaisi ja sen jälkeen odotettaisi, että joku sen näyttelyn siihen kotiovelle tuo ja tekee. Helppo se on toivoa näyttelyä jonnekin satojen kilometrien päähän sieltä, missä esimerkiksi juuri hallituksen jäsenet ja muut aktiivit majailevat. Se totetus onkin sitten toinen juttu. Ei se ole mitenkään yksinkertaista järjestää näyttelyä useamman sadan kilometrin päästä käsin jonnekin. Usein paikan päällä on ihan käytännön hommia, jotka täytyy siellä paikan päällä hoitaa ja tehdä, vaikka hallitus hankkisikin esimerkiksi tuomarit ja palkinnot. Tosin, ne tuomarit ja palkinnotkin täytyy sinne paikan päälle saada jotenkin... Kuinka moni esimerkiksi haluaa lähteä aamulla ennen kukonpieremää näyttelypaikalle ihan vaan vaikka kantamaan pöytiä tai muuta vastaavaa, kun matka on muutenkin pitkä ja herätys aikainen? Vai olisiko mukavampi mennä "valmiiksi katettuun pöytään"?

Mutta palatakseni vielä tämän vuoden Lemmikkimessuihin eli Lemmareihin, siellä ei käsittääkseni ole näyttelyä ensi kuussa yksinkertaisesti sen takia, että tekijöitä ei ole. Yhdistys järjesti juuri kuukausi sitten todella suuria ponnistuksia vaatineen Nordic Championship Shown eikä taida paukut enää riittää niillä kourallisella tekijöitä, jotka Nordicinkin pystyyn laittoivat, heti uuteen ponnistukseen. Messunäyttelyt kun kuitenkin ovat normaalisti ne suuritöisimmät näyttelyt, joita SMY järjestää, jos kerran neljässä vuodessa olevaa Nordicia ei oteta lukuun. Joten kaikki, jotka nyt kiukuttelevat, että Lemmareilla ei ole marsunäyttelyä, voisivat kenties mennä hieman itseensä ja katsoa peiliin. Olisitko juuri sinä voinut itse tehdä näyttelyn eteen jotain? Tarjota apuasi? Näyttelyä ei ole myöskään ensi kevään PetExpossa, mutta täysin SMY:stä riippumattomista syistä. Yhdistys olisi sinne ollut kyllä menossa, mutta sinne ei ilmeisesti mahtunut näyttelyä pitämään.

Itse en ole koskaan messunäyttelyistä välittänyt, joten en sinänsä ole näiden näyttelyiden puuttumisesta lainkaan pahoillani. En myöskään ole koskaan ollut messunäyttelyitä rakentamassa. Luultavasti olisin ollut, jos ne olisivat erityisen lähellä sydäntäni, mutta kun eivät ole. Sen sijaan olen ollut järjestämässä näyttelyä useamman kerran mm. Raumalle ja Sastamalaan. Miksi? No siksi kun olen niihin paikkoihin näyttelyn tahtonut.

Mutta, kuten ensimmäisessäkin kappaleessa sanoin, tällä hetkellä yhdistyksessä on jäseniä noin 140 ja yhdistyksen syyskokouksessa jäseniä oli paikalla kuusi. Suunnilleen samanlaisella suhdanteella niitä näyttelyitäkin järjestetään. Että miettikääpä sitä, kun seuraavan kerran marisette yhdistyksen näyttelyistä tai siitä missä ja miten usein niitä pitäisi olla.

Ugh, olen puhunut.

Ps. Marsu Magazinessa 2/12 on julkaistu artikkeli näyttelyn järjestämisestä.


4 kommenttia:

 1. Hymm.. Varmaan yhden suuren ongelman tekee se, että Suomi on aivan turhan pitkä maa.
  Mie lupaan sitten, kun olen töissä niin ruveta SMY aktiiviksi, siihen asti toimin OSJH aktiivina ja toivon mukaan ensi vuonna jopa hallituksen varsinaisena jäsenenä täällä Oulussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäänhän ei estä ajamasta marsujen asiaa siellä OSJH:ssa ja järjestämään virallisia luokkia marsuille ja anomaan hyväksyntää SMY:ltä. :) Omasta mielestäni paikallisyhdistystoiminta (PiNa, Epjy, OSJH...) on oikein hyvä juttu.

   SMY:llähän oli "ennen vanhaan" aktiivinen porukka Jyväskylässäkin, joka järkkäsi näyttelyitä. Se on harmi, että porukka on nykyään keskittynyt aika hyvin tuonne pk-seudulle eikä aktiiveja ole kuin yksittäisinä tapauksina jossain muualla.

   Poista
 2. Asiaa! Toivottavasti ensi vuonna saadaan kalenteriin uusia näyttelypaikkoja (ja uusia aktiiveja).

  VastaaPoista