torstai 7. maaliskuuta 2013

Asiantuntija?

Sain tänään melko yllättävän yhteydenoton. Se tuli Lemmikki-lehdestä. Minulta pyydettiin "asiantuntijavastausta" kyseisen lehden "kysy eläimistä"-palstalle. Lupasin tietenkin vastata ja sainkin kysymykset paluupostissa melkein saman tien.

Kysymykset eivät olleet vaikeita, tiesin tietenkin heti kaikkiin vastaukset. Mutta... Keskustelin asiasta tuoreeltaan heti myös erään kasvattajaystävän kanssa. Hän oli samoilla linjoilla. Helppoja kysymyksiä, mutta mitä sitten kuitenkin vastata niihin?

Jokaisella marsuja pidempään ja enemmän harrastaneella on varmasti omat näkemyksensä asioista, jotka voivat poiketa suurestikin jonkun toisen näkemyksistä ja onko se oma näkemys asiasta sitten edes yleisesti hyväksytty tai edes yhdistyksen suosittelema? Virallisena kasvattajana kuitenkin edustaa yhdistystä myös tällaisissa asioissa. Itse esimerkiksi annan marsuille kyllä c-vitamiinilisää, mutta tiedän kasvattajia, jotka eivät sitä anna. Ja olen siinä kyllä heidän kanssaan samaa mieltä, että marsu saa aivan varmasti kaiken tarvitsemansa c-vitamiinin monipuolisesta tuoreruuasta sekä c-vitaminoidusta pelletistä eikä ylimääräistä c-vitamiinilisää näiden lisäksi tarvita. Mutta sanopa sellaista lehdessä. Tätä juuri ei kysytty, mutta mielestäni hyvä esimerkki kuvaamaan sitä, mitä tässä koko ajan ajan takaa.

Nyt tietysti moni ihmettelee, että mitä kummaa sitten on kysytty, jos on kerran niin vaikea vastata. Ei kysymyksen tarvitse olla kovinkaan kummoinen, mutta jos oma vastaus asiantuntijan statuksella tulee lehteen, niin ehkä se pistä hieman miettimään. Hyvänä esimerkkinä mielestäni juuri tuo c-vitamiinivertaus. Tai jos esimerkiksi kysytään karvanlähdöstä ja lääkeshamppoista jne., niin mitäpä siihen vastaat? Lehteen omalla nimellä vastaaminen on kuitenkin hieman eri asia kuin kirjoittaa foorumille nimimerkin takaa, vaikka jokainen tietäisikin kuka sieltä nimimerkin takaa löytyy.

Keskustelimme tästä yhteydenotosta mieheni kanssakin ja hän kysyi, että mikä omasta mielesäni on marsuasiantuntemukseni kouluarvosanana? Että onko se 10? Nauroin päin naamaa ja totesin, että ehkä seiska, jos sitäkään. Tiedän, että moni nuorempi, pari vuotta pari marsua omistanut harrastaja olisi heti valmis antamaan itselleen arvosanaksi 9½, mutta kyllä tässäkin päätee se sama vanha viisaus.

Mitä enemmän tiedän asioita, sitä enemmän tiedän asioita, joita en tiedä.


1 kommentti:

  1. Hyvä että ne on nykyään lähteny sille linjalle, et kysyvät kasvattajilta nuo kysymykset. Ennen siellä oli semmosta "asiantuntijaa", että piti ihan useasti sinne valittaa.

    VastaaPoista