tiistai 18. kesäkuuta 2013

Agoutien erot

Olen kirjoittanut aiemminkin pienen infopläjäyksen agouteista, löydät sen täältä.

Nyt ajattelin kuitenkin esitellä "saman väristen" agoutien eroja. Enkä tarkoita tällä esimerkiksi kahden silver agoutin välistä eroa, vaikka niitäkin löytyy todella eri värisiä, todella tummasta vaaleaan. Sävyerot johtuvat tikkauksen pituudesta. Pidemmällä tikillä varustettu eläin on vaaleampi kuin lyhyellä tikillä. Loogista, koska tikkaus on vaaleampaa väriä kun karva muuten. Minulla oli "joskus muinoin" kolme nuorta silver agoutia rexnaarasta, jotka kaikki olivat eri sävyisiä. Harmi, kun en koskaan tullut ottaneeksi niistä hyvää vertailukuvaa.

Mutta siis, eksyin jo aiheesta, yllättävää. Tarkoitukseni on tässä artikkelissa näyttää, mikä ero on esim. cream-tikatuilla agouteilla. Cream agouti on suklaa-cream ja lemon agouti on musta-cream. Tai siis oikeastaan suklaa-cream-suklaa, koska agoutin karvahan on ns. kolmessa osassa. Se, mitä tikkaukseksi kutsutaan, on keskimmäinen osa karvaa. Karvassa on siis kahta väriä, mutta se on kolmessa osassa. Puhun tässä kuitenkin vain pohjasta ja tikkauksesta, tarkoittaen pohjalla "pohjaväriä", jonka "päällä" tikkaus on. En muista miten asiat on standardissa esitetty, varmasti eri tavalla.

golden agouti; musta pohja, golden tikkaus
orange agouti; suklaa pohja, golden tikkaus
lemon agouti; musta pohja, cream tikkaus
cream agouti; suklaa pohja, cream tikkaus
silver agouti; musta pohja, valkoinen tikkaus
cinnamon agouti; suklaa pohja, valkoinen tikkaus
buff agouti; musta pohja, buff tikkaus


Ylläolevista löytyy marsulastani esimerkki jokaisesta väristä, paitsi buff agoutista. Alla kuvia.

Golden agouti ja orange agouti

Golden tikkaus molemmilla, golden agoutilla musta pohja ja orange agoutilla suklaa pohja.Malleina golden agouti Wannabe Daiju ja orange agouti/golden Wannabe My Friend of Misery, "Myy".


Lemon agouti ja cream agouti

Cream tikkaus molemmilla, lemon agoutilla musta pohja ja cream agoutilla suklaa pohja.Malleina cream agouti/cream Bergatrollets Frideborg ja lemon agouti Wannabe Epeli*.


Silver agouti ja cinnamon agouti

Valkoinen tikkaus molemmilla, silver agoutilla musta pohja ja cinnamon agoutilla suklaa pohja.
Malleina silver agouti/white Vital's Frosty Silver* ja cinnamon agouti Wannabe Hemera.
Vieläkö joku väittää, että kaikki agoutit ovat samanlaisia? ;)

Täytyy vielä mainita, että ylläolevat marsut ovat tosiaan rexejä, joita kasvatetaan turkin, ei värin perusteella. Nonselfit ovat asia täysin erikseen. Silver agoutilla rexillä ja nonself silver agoutilla on iso ero. Esimerkkikuvana oma nonself silver agouti uros, joka ei todellakaan ole sieltä parhaimmasta päästä, mutta koska tapanani ei ole käyttää muiden kuvia ilmaan lupaa, niin saatte nyt tyytyä tähän.


On se vähän eri näköinen kuin "saman värinen" rex. Vai mitä?


1 kommentti:

  1. Aw.. On ne niin ihania noi suklaa pohjaiset. Kiitoksia tästä artikkelin pätkästä, helpotti mun tulevaisuutta paljon (mulla ku on toi beige kantaja argente tuolla odottamassa sulhaselle pääsyä).

    VastaaPoista