sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Matkakertomus


Ketään ei varmaan kiinnosta, mutta se ei sitten taas kiinnosta minua. :D

Reissuun lähdettiin perjantaina ja reissu alkoikin varsin hyvin, joku kamikazepikkulintu lensi suoraan auton tuulilasiin kasitiellä. Tämä aiheutti selkeästi kuskille traumoja, mikä ilmeni pelkona tiellä seisovia ja auton edessä poukkoilevia lintuja kohtaan ja se jatkui ihan koko matkan. :D

Satamassa oltiin ajoissa ja päästiin jopa ihan eturiviin jonottamaan auton kanssa, mutta laiva (Silja Europa) oli myöhässä jonkin verran. Kyllä se siellä satamassa oli, kun siellä seitsemän pintaan olimme, mutta laivaan päästiin vasta puoli yhdeksän maissa, vaikka laivan pitäisi lähteä jo 20.15. Oltiin toiseksi viimeisessä jonossa, joka pääsi sisään, mutta päästiinpähän tämän ansiosta sitten ensimmäisinä ulos laivasta seuraavana aamuna.

Laivassa käytiin ensin tietysti syömässä ja tax freessä ja tietysti sillä yhdellä pakollisella. Baarissa sainkin heti ihailijan mustasta miehestä, tai lähinnä siis tukkani sai. Yksi siideri toimii loistavasti unilääkkeenä ja tavoitteena olikin mennä ajoissa nukkumaan.Hyttimme oli vitoskannella, suoraan siis autokannen yläpuolella ja käytävällä juuri hyttimme kohdalla oli kaiutin, josta kaikki kuulutukset tulivat. Niitä olikin sitten mukava koko yö kuunnella.. Nukkumaan menimme puolen yön aikaan, mutta itse valvoin vielä siinä vaiheessa (siitä unilääkesiideristä huolimatta) kun laiva saapui Långnäsiin ja lähti sieltä pois. Yhteensä nukuin korkeintaan kolme tuntia, sillä joku paukapää kävi koputtamassa kaikkien hyttien (ainakin meidän käytävän) ovet läpi 04.15 Suomen aikaa, vaikka satamassa oltiin vasta 07.10 Suomen aikaa. Oletettavasti se oli joku häirikkö, koska henkilökuntahan avaa oven ja sanoo ”huomenta god morgon” ja pistä oven takaisin kiinni, tuntia ennen kuin ollaan satamassa. Ja tämä tosiaan vaan kopautti pari kertaa ja jatkoi seuraavalle ovelle. Enkä siis tietenkään saanut enää sen jälkeen nukuttua silmällistäkään.

Kävimme tietysti aamupalalla heti kun kun se vaan aukesi eli kuuden jälkeen. Aamupala oli hyvä, mutta pettymyksen aiheutti pekonin puute! Ei yhtään pekonia missään! Kyllä vaan Viikkarilla on pekonia aamupalalla.. Ja myös lettuja, joita Europalla ei myöskään ollut. Pisteet aamupalasta siis Viikkarille. Ja tokihan aamupalalle yritti myös joku suomalainen känniääliö ilman housuja. :D

Aamupalan jälkeen kampesimme itsemme autokannelle ja siellä oli kuuma! Aivan järkyttävän kuuma ja tunkkainen ilma. Kauhulla ajattelimme jo sitä, miten marsut pysyvät hengissä seuraavan yön, jos silloinkin on yhtä kuuma. Paikka oli oikeasti kuin pätsi.

Onneksi siellä pätsissä ei tarvinnut kauaa olla, kun tosiaan pääsimme aivan ensimmäisten joukossa ulos sieltä. Tukholmassa satoi vettä ja joka paikassa oli valtavia vesilammikoita, ilmeisesti siellä oli satanut koko yön ihan kaatamalla, niin paljon vettä joka paikkaan oli kerääntynyt. Siljan satama on siitä ikävässä paikassa, että jouduimme ajamaan jonkin verran kaupungilla, kun Viikkarin satamasta taas pääsee suoraan isolle tielle ja pois kaupungista. Pisteet tästäkin siis Viikkarille. Onneksi sade kuitenkin jäi Tukholmaan ja loppumatka oli aurinkoista. Kuuma ei kuitenkaan ollut (noin 17 astetta), vaikka aurinko pilvettömältä taivaalta paistoikin koko loppupäivän.Lähdimme ajamaan siis Tukholmasta kohti Örebrota ja matkalla pysähtelimme useasti, koska aikaa tuntui olevankin yllättävän paljon. Olimme luvanneet olla Örebrossa kymmeneltä ja jos olisimme ajaneet sinne suoraan Tukholmasta, olisimme olleet siellä noin puoli yhdeksän aikaan. :D Pysähdyimmekin matkalla mm. Södertäljessä ja Eskilstunassa. Södertäljessä puhuimme ruotsia bensa-automaatin ja pankkiautomaatin kanssa ja Eskilstunassa kävimme Coopissa. Jännä kauppa, pihallekin pääsi vain kuittia vilauttamalla lukijaan, joka avasi portin. Pysähdyimme pari muutakin kertaa, lähinnä taukopaikoilla. Ja jonkun kaupungin keskustan läpi kävimme ajamassa, en vaan muista mikä se kaupunki oli. Södertäljessä ihmetystä herätti mm. K-Rauta, Expert, InterSport ja Stadium, oli siellä myös El Giganten (Gigantti) ja Plantagen. Coopissa puolestaan oli Maraboun suklaata suomenkielisillä pakkauksilla. Ja paljon myös kaikki muita enemmän tai vähemmän ”suomalaisia juttuja” tuli naapurimaasta bongattua.

Lopulta kuitenkin pääsimme Vretstorpiin Lillhagas-marsulaan. Liza tarjosi meille kahvia ja kakkua ja marsulassakin vietimme tovin. Lizalla oli ihana valoisa ja viileä marsula ja niin siistiä! Ihana paikka muutenkin. Ruotsin maaseutu on niin kaunista ja ne tammimetsät, aah. Hevosiakin on ihan joka nurkalla.

Vretstorpista jatkoimme matkaa Arbogaan. Tai siis oikeastaan palasimme vain takaisin päin. :D Arbogassa olimme luvanneet olla kahdeltatoista, joten pysähdyimme taas matkalla pari kertaa. Kävimme myös McDonald’sissa. Se on jotenkin huvittavaa, että Ruotsissa McDonald’s on vähän kuin meille ABC. Eihän sieltä bensaa saa, mutta Mäkkärit ovat auki 24/7 ja niistä saa aamupalaa ym.

Arbogassa kävimme siis Annelin luona Bergatrollets-marsulassa. Anneli asuu aivan ihanalla tiellä, tai eihän siinä tiessä mitään niin erityisen ihanaa ole, mutta ne talot sen tien varrella! Aivan ihania. Niin söpöjä. Harmittaa hieman, että en siinä vaiheessa tajunnut kaivaa kameraa esille, että olisin saanut kuvia niistä sikapossun söpöistä taloista.

Anneli oli todella mukava, tämä oli jo kolmas kerta, kun minulle tuli Annelilta rexejä. Anneli vain valitteli, että meidän täytyy harjoitella ensi kerraksi ruotsia, että voimme puhua ruotsia sitten keskenämme. :D Molemmat kasvattajat ottivat meidän todella lämpimästi vastaan ja olivat hyvin ystävällisiä. Jäi todella hyvä fiilis näistä käynneistä.Arbogasta lähdimme takaisin kohti Tukholmaa. Tukholmassa olikin sitten jonkin verran odottelua, mutta parempi se kuin että olisi ollut kauhea kiire takaisin laivaan ja saanut pelätä, että ehtiikö vai ei. Mutta on se Tukholma vaan niin uskomattoman kaunis kaupunki. Ne vanhat talot, aah. Takaisin päin matkasimme siis Galaxyllä, joka oli kaikin tavoin hienompi ja parempi kuin Europa. No, onhan se paljon uudempikin.. Onko hieman epäreilua, että ruotsalaisilla on noin hieno bilelaiva ja suomalaisten täytyy tyytyä Europaan? Galaxyhän siis lähtee iltaisin Tukholmasta ja aamuisin Turusta, joten eipä siellä juuri suomalaisia känniääliöitä ollut. Olihan niitä tietysti jokunen, mutta ei siinä määrin kuin Europalla. Ja tietysti juuri tällainen suomalainen juuri ja juuri täysi-ikäinen poikaporukka oli naapurihytissämme ja piti hirveää meteliä koko alkuillan.

Kävimme syömässä illallisen buffetissa ja kyllä oli hyvää! Paljon parempi buffetti kuin Viikkarilla, tällä kertaa pisteet siis Siljalle. Ruoka oli paljon monipuolisempaa ja erikoisempaa kuin Viikkarilla. Oli sushia ja tex mexiä ja kaikkea muuta. Myös jälkiruokapöytä oli vakuuttavampi kuin Viikkarilla. Tuli kyllä syötyä koko rahan edestä ja hyvää oli! Tax freessä tuli myös toki jälleen käytyä.

Juuri kun olimme käymässä nukkumaan, alkoi yläpuolelta kuulua jumputusta. Hyttimme oli ysikannella, suoraan diskon alla. Kuinkas sattuikaan. Naapurihytin mölyävä poikaporukkakin taisi päätyä sinne diskoon, koska siellä suunnalla ainakin hiljeni. Nukuttua tuli kuitenkin hyvin, univelkaa taisi sen verran olla kuitenkin alla, edellisyön 3h unien ja todella pitkän päivän päätteeksi. Valveilla tuli oltua noiden 3h yöunien päälle ehkä joku 20h. Että kyllähän siinä sitä.. Eivät nämäkään unet pitkäksi päässeet, mutta tuli ainakin nukuttua paremmin kuin ensimmäisenä yönä. Autokansikin oli aamulla mukavan viileä ja marsut hyvinvoivia. Taitaa Galaxyllä ilmanvaihto toimia hieman paremmin kuin Europalla siis.. Kotimatka Turusta meni todella nopeasti. Kotona kaaduin sänkyyn 9.15 ja heräsin 14.15, joten kyllähän sitä univelkaa taisi hiukan olla. :D

Kiitos vielä Jannikalle mahtavasta seurasta ja kivasta reissusta, otetaan joskus uusiksi, mutta ei kyllä ihan heti. :D

Monta kertomisen arvoista juttua jäi varmaan väliin ja kaikkea epäkiinnostavaa kerrottua, mutta tulipahan nyt tämäkin reissu näin kirjallisesti purettua. Uusista marsuista kuvia sitten jossain vaiheessa, vielä ei ole jaksanut kuvata eikä muutenkaan stressata uusia tulokkaita turhaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti